- Jessica - Utbytesstudent i Virginia

Steg-för-steg - SLEP-test

- SLEP-testet (engelska hör-och-läsförståelse) som alla utbytesstudenter från alla länder måste göra om det är USA man ska åka till, känner många sig nervösa inför. Så du är inte ensam om du känner dig lite småorolig om hur det ska gå, hur det ser ut osv. 
 
- Testet går på totalt en och en halv timme (45 minuter till hör och 45 minuter till läs) och om du åker med Explorius så skickar de ut tider och datum som du kan göra testet på via mejl. Annars vet jag också att man kan göra det efter alla Get ready-möten. 
 
- Hörförståelsen upplevde jag som väldigt väldigt lätt. Det är inte alls så att man måste vara en höjdare på engelska för att klara det. Det börjar med att de säger fyra olika meningar i stil med: the woman is reading a book, the man is painting, the teacher is observing the kids) och så ska man välja alternativet som beskriver bilden.  Här är det inte några luringar, där två alternativ kan kännas lika sanna utan det är enkelt och bara för att de ska veta att man förstår basic engelska.
 
- Efter det så kommer det bland annat korta dialoger där två personer pratar och efter dialogen ska man svara på en eller två frågor (i stil med: Why is Maria upset? What did Henry offer to do?). Det är alltså mycket enkla konversationer så att de förstår att man skulle klara sig med språket i USA. MEN även om det är enkelt så krävs det ju att man koncentrerar sig så att man inte missar något. Så kan vara bra att försöka att undgå att drifta iväg i andra tankar.
 
- Läsförståelsen tycker jag var både lätt och lite svårare. Här är det en helt annan nivå och ibland ett eller fler svåra ord t.o.m. Det kan vara att man ska bestämma till vilken person en tanke eller fundering passar bäst (det är alltså fyra personer som har tankebubblor med bilder i). Inga större problem eller svåra ord här.
 
- I slutet av läsförståelsebladet kan det vara flera texter där man ska välja ett ord av fyra som passar in i meningen, här är det även att ett ord i texten som är understruket och som man sedan ska välja det svarsalternativ som passar bäst som en synonym. Efter man gjort klart en text ska man även ange det svarsalternativ som beskriver texten bäst, hur en titel till den skulle lyda och ett par frågor om texten. Det var det här som jag upplevde som svårast eftersom att det är lite luringar där flera svarsalternativ känns ungefär lika rätt och dessutom var det ett eller två ord som jag inte riktigt kunde definitionen på. Men, man behöver ju inte ha alla rätt för att bli godkänd och de flesta orden förstår man med hjälp av sammanhanget ändå.
 
- Sist av allt är det en text man läser, som man sedan svarar på ett antal frågor om (i stil med" vad var hans mål med resan? Vad uppnådde han efter de första dagarna?). Den här texten var inte heller så svår och allting kunde hittas i texten.
 
- Båda delarna görs på samma svarsalternativpapper så man skriver alltså ingenting av provet själv (om man är lite osäker på stavning och grammatik och sådant) utan det enda man gör är fyller i vilket av svarsalternativet man tycker stämmer. 
Nästan exakt såhär såg SLEP-provet ut. Väldigt amerikanskt med svarsalternativen och de rosa färgerna på provet.
 


Namn
Kom ihåg mig till nästa gång

Din mailadress (visas ej)

Bloggadress

Kommentar