- Jessica - Utbytesstudent i Virginia

Tips till blivande utbytisar #2

- För alla mediciner som du för in i USA behöver du ha ett intyg på engelska som förklarar varför du behöver medicinen (och kanske vad den innehåller). Jag ringde till vårdcentralen, de skickade mig vidare till apoteket som hänvisade mig till ambassaden (?). Prata istället direkt med din läkare (om det är möjligt) så slipper du bollas fram och tillbaka. 
 
- Det kan vara himla smart att ha med två kort till USA, just om ett av korten skulle sluta fungera, tappas bort eller inte ha några pengar kvar på det. Tror inte att man kan skaffa ett amerikanskt kontokort (inte medborgare och dessutom får man inte skriva under någonting där) och ingen annan får hämta ut ett kontokort åt dig här i Sverige. Jag kommer ta med mig ett ICA-kort (mastercard) och ett Visa-kort (mastercard). Maestro funkar tydligen inte alls så himla bra i USA överallt, så det ska man undvika. På visa-kortet kan dina föräldrar dessutom sätta in pengar så du får dem direkt och så tar det alltså inte 2-5 dagar för pengarna att komma in på kontot. Så det kan vara bra att tänka på, att ha två kontokort med sig!
 
Gå till banken och skriv på en fullmakt så dina föräldrar får tillgång till ditt konto. Kan vara bra om du som jag tror att det kommer att vara lite svårt att ha stenkoll på vad man har på kontokortet hela tiden. Då kan det ju vara smidigt att föräldrarna sätter in en viss summa varje månad, som du vet att du kommer klara dig på. Om du sedan har reservkortet med dig så vet du ju dessutom alltid att du har pengar att ta ut om det skulle vara någonting.
 
- Om du tänker ta med dig din dator till USA så är det bäst att du raderar allting (musik och filmer t.ex.) som är nedladdade eftersom ibland så kan de sätta på datorn och kollar på flygplatserna. Vet inte exakt men tror att man kan få böter om man ertappas med någonting nedladdat. Så checka så att du inte har någonting sådant på datorn!
 
- Ta med två adaptrar så att man kan ladda två saker (t.ex. datorn och mobilen) samtidigt! 

För att spara plats (och vikt?) i resväskan när det är packdags så kan man använda vakuumpåsar. Min kompis Elin som var i Oregon 12/13 har skrivit en finfin liten guide HÄR.