- Jessica - Utbytesstudent i Virginia

Skillnader mellan USA och Sverige #3

- Free refills på drickor överallt. På restauranger håller dessutom alla servitörer och servitriser koll på om man har druckit upp, så kommer de och fyller på utan att man ens säger något. 
 
- De har inga vinterdäck. Är säkert annorlunda i stater där vintern är kallare och har mer snö varje år. Men här i Virginia så har alla bara sommardäck och sedan när snön kommer (om den kommer, de har inte snö varje år) så lir det kaos och folk har svårt att köra bra på vägarna.
 
- Folk har flipflops och shorts även om det är kallt. Alltså såg några få tjejer bära flipflops redan i Januari och då var det ju inte alls tillräckligt varmt för det när det fortfarande låg snö kvar på marken i omgångar.
 
- Amerikaner klagar på att bensinen är dyr här (kostar runt 4 dollar, aka 24 kronor, per gallon). Vet inte exakt summan som vi betalar eftersom det är i ett annat mått men det är nog runt dubbelt.
 
- Väldigt få tonåringar har på sig seatbealt. Tycker det är så dumt, för det är ju så enkelt att bara ta på sig det och förhindra något katastrofalt. De flesta har på sig det om de är med familj men om de åker i någon annans bil så har de inte på sig det. 
 
-Inte många av de jag känner sätter sig ner och äter frukost på mornarna. Antingen så dricker de bara kaffe, tar någonting litet i farten eller äter ingenting alls.
 
-I Sverige är det Converse och skinnjackor som är grejen alla har. Här har alla North face tröjor (nej, inte alls lika snyggt men här i Amerika kör ungdomarna mer på bekvämlighet än mode), Vera Bradley lunchbags, ryggsäckar och vans. 
 
- Allt är cursewords. Alltså till och med ass räknas som ett fult ord. 
 
- Glöm partiskhet, när det kommer till nyheter om politik så uttrycker alla sin egen åsikt. De har olika tv-kanaler som är mer Republikanska som FOX t.ex. och andra som är mer Demokratiska som NBC t.ex.
 
-Folk skyltar med vad de röstar på (och vilka lag de hejar på också för den delen) oändligt mycket. Skyltar på trädgården, stickers på bilen osv.
 
- Nästan alla bilar är automatisk växel. Jag har inte sett en enda bil som faktiskt har en växelspak.
 
- Man dricker inte vatten från kranen även om det är drickbart. Alla dricker ur vattenflaskor som man köper istället. Vattnet smakar ju inte som svenskt vatten, men det är inte alltför dåligt ändå.
 
 
Amanda säger:

Åh vad roligt att du skriver de här! Ibland tänker man att det mesta ändå borde vara väldigt lika men man inser att det finns ganska stora skillnader ju! Typ frukosten och att skylta med vad man röstar på, det kan ju nästan vara lite tabubelagt här (eller ja, att skylta för mycket med vad som helst egentligen haha) :)

Svar: Haha, det är nog snarare tvärtom, speciellt i amerikansk skola, att det faktiskt finns mycket mer skillnader än likheter mellan Sverige och USA. Jo precis. Här skyltar man med allt, vad man röstar på, idrottsstjärnor och lag man gillar osv. Men i Sverige är ju mer sådant tyst och inte direkt något man kanske går och berättar för världen ;)
Jessica

2014-04-16 | 16:31:05


Namn
Kom ihåg mig till nästa gång

Din mailadress (visas ej)

Bloggadress

Kommentar