- Jessica - Utbytesstudent i Virginia

Svar på frågor

Hej! Jag ska förmodligen på utbytesår nästa år. Ska på intervju osv nästa vecka typ. Ibland känner jag mig skit taggad på att åka iväg och typ "Det här klarar jag, yeah!!!". Andra dagar känner jag "Kommer aldrig klara mig i ett år utan mina föräldrar." osv. Hur kände du dig innan du åkte eller när du ansökte? Har du några tips på hur man kan 'peppa' sig själv ännu mer? Kram!
Du är verkligen inte ensam. Kan nästan garantera att hela högen av alla utbytesstudenter känner som du gör. När folk säger att det är en berg-och-dalbana av känslor att vara utbytesstudent, så är det lika klyschigt som det stämmer. Jag kände precis varenda känsla som du. Vissa dagar ville man ju inget annat än bara få allting gjort och åka imorgon helst. Och andra dagar skrämde det bokstavligt talat livet ur mig. Det bästa tipset jag har för att peppa dig själv är väl att läsa bloggar av utbytesstudenter, för det var min egen pepp hela året innan jag åkte. Dock är det viktigt att tänka på att allas år är individuellt och att många inte skriver ut alla ups and downs i sin blogg, så det kan bli lite överglamoröst och allt är bara rosa moln på utbytesbloggar ibland. Så ta allt med en nypa salt för det värsta är att bygga upp helt otroliga förväntningar och sedan åker du iväg och blir lite "jaha". Det är så roligt att vara på utbytesår ändå för det mesta, du kommer möta nya vänner från världens alla hörn, uppleva så mycket nya och coola typiska saker för det landet, men du kommer också ha de där lite jobbigare dagarna som du redan har nu. Jag vet inte, läs på om landet det är du ska till, läs bloggar, prata med andra blivande utbytesstudenter så tror jag inte det kommer vara så svårt att peppa dig själv! Att bli av med det där osäkerheten om du kommer klara dig utan människor tror jag inte riktigt går eftersom du verkligen inte vet hur allting kommer bli nästa år. Men hur hemskt det än kan låta så vänjer du dig vid att vara borta från familj och vänner. Man bygger upp ett helt nytt liv så man tänker bara inte så jättemycket på det i Sverige. Lycka till på intervjun och ditt utbytesår!
 
Hej kan inte du ha ett frågor och svar inlägg? 
Här kmr några frågor isf: 
Är highscool som i filmer, typ att cheerleder och fotbollskillarna är de populära och att det typ är fest hela tiden? 
High school är väldigt mycket som i filmer, bara inte lika överdrivet som de gör i filmerna. Det är inte lika tydliga grupper sådär utan många hänger med många olika. Att cheerleader och fotbollskillarna är populära stämmer inte heller helt. De är inte populära (på min skola i alla fall) för att de gör en viss sport. Kan vara lite annorlunda på en annan skola där deras fotball team är bra dock, för vårt lag är inte bra haha. Och vad gäller fester, så är det inte en jättemegastor grej. Visst hör jag lite om det ibland, men det är verkligen inte fest hela tiden. Hänger inte med människor som är världens partymänniskor heller dock.

Var alla hjärtansdag kul? Fick du nåt, och gav du nåt? 
Här var alla hjärtans dag inget speciellt. Vi hade dock snow day på den dagen så lite därför. Annars är det stort om man har pojk/flickvän för vissa och skolan gör lite roliga saker då det är speciella dagar, som alla hjärtans dag t.ex. Som vanligt i USA så hade alla butiker redan alla hjärtans dag saker utställda redan i januari.

Vilken organisation åker du med? 
Vad är bra respektive dåligt med den?
Jag åker med Explorius och har ASSE som amerikansk organisation. Det enda "dåliga" jag kan komma på med Explorius är att du har en annan underorganisation om du åker till USA i alla fall och du vet ju inte hur den kan bli då du inte väljer vilken den bli själv. Utöver detta så kan jag inte säga en enda dålig sak om Explorius eller ASSE. Tycker att de har varit så himla bra. Har bara bemötts med snällhet, stöd och positivitet med båda!

Vilka regler har din vfamilj satt upp åt dig? I min nuvarande värdfamilj har jag inte sådär mycket regler alls. Det är bara "hålla det städat i rummet, säga till när jag ska göra saker i god tid, inte ta upp mat och dryck på övervåningen" and that's it typ. Jag försöker alltid hjälpa till med saker som diskmaskin, ta ut återvinningen osv. för att hjälpa till lite men reglerna här använder vi bara sunt förnuft liksom. I min förra familj hade jag dock väldigt strikta regler. Beror helt på familjen vilka regler du ska ha och för att lära dig av mitt misstag så prata alltid om det och fastställ vad de är redan från början. Amerikanernas inställning kan vara väldigt annorlunda ibland så det kan gå helt fel vissa gånger om man inte pratar om sådant i början!

Vilka regler har organisationen? 
Oj, det är himla massa regler här. Men de flesta är bara sunt förnuft när du är här. Man får inte dricka alkohol, eller ens befinna sig på en fest tillsammans med människor som dricker (även om du inte dricker själv), inte röka på, inga olagliga saker såklart, du får inte byta religion, inte gifta dig, inte ha sex, inte tatuera dig eller göra piercing, inte resa själv på egen hand utan organisationen och familjs tillåtelse och så måste du få C i betyg här. Dessa är de största ändå, finns nog lite mer, men som sagt, det handlar bara om att göra smarta val.

Jag har E, G i engelska, tror du att jag klarar mig på det om jag åker till USA? 
Absolut, engelska är vad du ju åker dit för att lära dig. Du kommer säkerligen vara mycket bättre på engelska än folk väntar sig. Att komma in i språket och känna sig bekväm med det kan ta olika lång tid beroende på hur man är. Men du kommer förbättras enormt mycket på språket. Så engelskan kommer inte vara något problem, det är bara att du försöker, inte tänker på att göra fel och prata på! Även om det går segt i början som det gjorde för mig, så kommer det verkligen bli ditt minsta problem efter några månader här.

Är det lätt elr svårt att komma in i gäng? 
Det är lättare att bara börja prata med random människor här, oavsett om det är i ett klassrum eller i toalettkön haha, men att komma med i gäng är svårare här än i Sverige tycker jag. De är bra på att bara ytligt prata liksom men lite svårare med att släppa in en ny person i ett redan tight kompisgäng.

Hur är människorna där? 
Hur ska jag förklara människorna här? En del är jättesnälla, trevliga och roliga och så finns det tyvärr en del falska också. Vänskapen och relationer här är mycket mer ytlig. Att bli (ytliga) vänner går snabbare här men det kan lika snabbt sluta pga bråk, skvaller och rykten. Många amerikaner skulle inte säga till personen som det gäller om de vet att pojkvännen är otrogen t.ex. även om de är vänner, utan mer sprida ryktet vidare och skvallra om det. Säger väl lite om hur skvaller, rykten och draman här är när det är at the worst. Annars är amerikaner myket mer öppna till att prata och du kommer hitta lite folk att vara med. Alla är ju inte bara massa drama och falskhet, vilket är tur och skönt. 

Och killarna hur är dem? Tack!
Killarna är defintivt mer framåt än svenska killar. Hela grejen här är ju att det inte alls är så konstigt att börja prata med randoms sådär. Generellt så är de inte sådär jättesnygga dock. Men de flesta är snälla (vissa har ju dock helt andra värderingar eftersom det här är trots allt USA vi snackar om) och är inte lika mycket för skvaller som tjejerna här.
 
 
 
 
 
 
Wilma säger:

Hejhej jag undrar om man får resa utomlands med familjen när man är utbytesstudent? :)

2014-04-03 | 15:12:24
Bloggadress: http://www.wilmasresa.webblogg.se


Namn
Kom ihåg mig till nästa gång

Din mailadress (visas ej)

Bloggadress

Kommentar